Salta al contingut

AJUDA PER A LES FAMÍLIES | CRIANÇA DELS FILLS

Com parlar de sexe amb el teu fill

Com parlar de sexe amb el teu fill

EL REPTE

Fa només unes dècades, els pares tenien l’oportunitat de ser els primers en parlar de sexe amb els seus fills. Això els permetia explicar-los les coses a poquet a poquet, segons l’edat i les necessitats del xiquet.

Però ara, tot això ha canviat. El llibre The Lolita Effect diu: «Els xiquets estan exposats a missatges de caràcter sexual cada volta més prompte, i els programes infantils cada volta tenen més contingut sexual». Com afecta esta nova tendència als xiquets? Els ajuda o els perjudica?

EL QUE HAURIES DE SABER

El contingut explícit està en totes parts. En el seu llibre Talk to Me First, Deborah Roffman explica: «Les conversacions, els anuncis, les peŀlícules, els llibres, les lletres de les cançons, els programes de televisió, els missatges, els jocs, els cartells publicitaris i les pantalles dels telèfons i dels ordinadors [estan] tan plagats d’imatges, llenguatge i insinuacions de contingut sexual que molts [adolescents, preadolescents i inclús xiquets] arriben a la conclusió, almenys inconscientment, que el sexe ha de ser [...] lo més important en la vida».

La publicitat té part de culpa. Els anunciants i les tendes venen roba infantil provocativa, i això fa que els xiquets li donen massa importància a l’aparença des de molt xicotets. El llibre So Sexy So Soon diu: «Els comerciants coneixen la necessitat que tenen els xiquets d’encaixar amb els seus companys i s’aprofiten d’ella. Estes imatges i productes amb connotacions sexuals no estan pensats per a promoure el sexe entre els xiquets, sinó per a vendre».

La informació no ho és tot. Igual que no és lo mateix saber com funciona un cotxe que ser un bon conductor, tampoc és lo mateix saber què és el sexe que utilitzar eixe coneixement per a prendre bones decisions.

Conclusió. Hui és més important que mai que eduques els teus fills per a que tinguen «els sentits aveats a destriar entre el bé i el mal» (Hebreus 5:14).

QUÈ POTS FER?

Implica’t. Encara que et resulte incòmode, parlar de sexe amb els teus fills és la teua responsabilitat. No l’evites. Principi bíblic: Proverbis 22:6.

Tin conversacions curtetes. En comptes de tindre només una conversació llarga sobre sexe, aprofita els moments quotidians per a traure el tema, potser quan aneu els dos en el cotxe o estigueu fent alguna faena en casa. Fes-li preguntes d’opinió per a ajudar-lo a expressar-se. Per exemple, en comptes de preguntar-li: «Et criden l’atenció esta classe d’anuncis?», podries dir-li: «Per què creus que els anunciants utilitzen eixa classe d’imatges per a vendre?». Espera que responga i després pregunta-li: «I tu, què penses?». Principi bíblic: Deuteronomi 6:6, 7.

Tin en compte l’edat del xiquet. Quan els xiquets estan en edat preescolar, poden aprendre el nom correcte dels òrgans genitals i com protegir-se dels depredadors sexuals. A mesura que creixen, se’ls pot ensenyar conceptes bàsics sobre la reproducció. I quan arriben a la pubertat, haurien d’arribar a entendre bé els aspectes físics i morals del sexe.

Ensenya-li valors. Inculca-li des de xicotet la importància de l’honradesa, la integritat i el respecte. Aixina, quan hages de parlar de sexe, ja tindràs posats els fonaments. A més, dis-li clarament quins són els teus valors. Per exemple, si penses que no està bé tindre sexe abans del matrimoni, dis-li-ho. I explica-li per què és incorrecte i perjudicial. El llibre Beyond the Big Talk afirma: «Si un jove sap que els seus pares desaproven el sexe entre adolescents, és menys probable que tinga relacions sexuals».

Posa l’exemple. Seguix els valors que ensenyes. Per exemple, et fan gràcia els xistes verds? Et vistes de manera provocativa? Flirteges? Tot això li llevaria força als valors morals que estàs intentant ensenyar als teus fills. Principi bíblic: Romans 2:21 NT.

Enfoca-ho de manera positiva. El sexe és un regal de Déu i, en el context correcte —el matrimoni—, pot ser una font de gran plaer (Proverbis 5:18, 19). Fes-li saber al teu fill que amb el temps podrà disfrutar d’eixe regal sense els disgustos i les preocupacions que provoquen les relacions sexuals abans del matrimoni (1 Timoteu 1:18, 19).