Salta al contingut

Albert Wright/iStock via Getty Images

VA SER DISSENYAT?

El niu del talègol oceŀlat

El niu del talègol oceŀlat

 El talègol oceŀlat de la part interior sud d’Austràlia, manté la temperatura del seu niu entre els 31 i 37 graus centígrads. Com pot mantindre esta temperatura constant dia i nit al llarg de l’any?

 Cada hivern, les aus excaven un forat de vora un metre de profunditat per tres metres d’amplària que el mascle ompli amb herba, fulles i altra vegetació. Després que les pluges de finals d’hivern banyen el muntó de vegetació, excava un altre forat per als ous i cobrix tot el muntó amb terra arenosa. Ràpidament, la vegetació comença a descompondre’s i a calfar-se, produint una incubadora natural.

Per incubar els ous A), el talègol oceŀlat aprofita tant la calor del Sol com aquella que es genera del material en descomposició B). Ajustant el tamany de terra aïllant C), el talègol oceŀlat manté els ous a una temperatura d’uns 34 graus centígrads durant molts mesos. Per a aconseguir-ho, l’au remou grans quantitats de terra amb les garres D)

 Cada volta que la femella està preparada per a posar un ou, el mascle retira la terra per a que ella puga coŀlocar-lo en eixe forat. Just després, torna a cobrir el muntó amb terra. La femella pot posar fins a 35 ous entre setembre i febrer. a

 Les aus introduïxen amb freqüència el bec en l’arena per a comprovar la temperatura. Després, tornen a posar el muntó ajustant-lo a l’època de l’any que siga. Per exemple:

  •   En primavera, quan la vegetació comença a descomprondre’s, la temperatura del niu s’eleva massa i, per això, el mascle allibera la calor llevant part de la terra que hi ha per damunt del forat on estan els ous. Més tard, el torna a cobrir amb terra fresca.

  •   Durant l’estiu, el mascle posa més terra sobre el muntó per a aïllar els ous del Sol. Però cada dia de bon matí, lleva la terra i la torna a posar quan el niu i l’arena es refresquen.

  •   Durant la tardor, quan la vegetació ha acabat de descomprondre’s, el mascle retira quasi tota la terra deixant que el Sol del migdia calfe els ous i la terra remoguda. Més tard, torna a cobrir el muntó amb la terra calenta per a que desprenga calor durant la nit.

 Cada dia, de mitja, el mascle dedica més de cinc hores a traslladar al voltant de 850 quilograms de terra. El moviment constant de la terra té un avantatge addicional: manté la terra solta i això ajuda als pollets a eixir del muntó de terra que els cobrix quan ixen de la closca.

 Observa els talègols oceŀlats escarbant la terra del seu niu

 Què penses? El control de temperatura que fa el talègol oceŀlat en el seu niu és fruit de l’evolució? O va ser dissenyat?

a Els ous fan eclosió en set o huit setmanes, això allarga el treball de manteniment del muntó fins a abril.